Speciaal voor studenten

veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen:


Aansluiting:

Ik wil graag een apparaat bij jullie huren. Moet ik ook borg of aansluitkosten betalen?

Bij plaatsing in de stad Leeuwarden betaal je geen aansluitkosten. Bij plaatsing buiten Leeuwarden hanteren wij eenmalig 20 Euro afleverkosten (contant) voor een onbeperkt aantal apparaten. Alle gehuurde apparaten worden gratis aangesloten. Ook hoef je geen borg te betalen.

Hoe weet ik of ik een apparaat in mijn huis kan aansluiten?

Drie dingen: bij wasmachines en vaatwassers heb je bijvoorbeeld een water toevoer/afvoer en stroom voorziening nodig bijvoorbeeld via een trekschakelaar.
Mocht je twijfelen of het gewenste apparaat is je huidige situatie aangesloten kan worden, neem dan gerust contact op met Wasgoed.com. Het aansluiten op een trekschakelaar is kosteloos mits hij binnen 1.5 meter van het apparaat aanwezig is.


Betaling:

Hoe gaat de betaling in zijn werk?

De betaling van de huur gaat via automatische incasso aan het einde van de betreffende maand. Bij het afsluiten van het contract machtig je Wasgoed.com om de huur van je rekening af te schrijven.

Hoeveel betaal ik als ik halverwege de maand een contract afsluit?

Als je bijvoorbeeld op 18 mei een contract bij ons afsluit, worden de resterende 14 dagen van mei in rekening gebracht bij aflevering. Dit bedrag dient contant te worden voldaan bij aflevering.

Mag er ook een huisrekening van meerdere mensen worden opgegeven?

Ja dat mag, mits de contracthouder bij Wasgoed.com ook één van de rekeninghouders is.

Wat gebeurt er als er geen geld meer op mijn rekening staat?

Bij onvoldoende saldo wordt de automatische incasso-opdracht meerdere malen herhaald. Indien wij het bedrag voor de volgende maandhuur nog niet kunnen afschrijven, verhogen wij de achterstallige huur maandelijks met 6% rente. Als langere tijd geen huur betaald is, heeft Wasgoed.com het recht om de verhuurde apparaten zonder rechterlijke tussenkomst terug te nemen.

Kan een oud apparaat gratis afgevoerd worden?

Ja, ook als het apparaat bijvoorbeeld op de derde of vierde verdieping staat. Met uitzondering van apparaten die extreem zwaar zijn of woningen die moeilijk toegankelijk zijn.


Contract:

Ik ga verhuizen. Kan ik het contract op een andere naam laten zetten?

Ja, dit kan kosteloos. Download het overname huurcontract en stuur dit getekend op.

Ik wil graag een apparaat bij jullie huren. Moet ik ook borg of aansluitkosten betalen?

Bij plaatsing in de stad Leeuwarden betaal je geen aansluitkosten. Bij plaatsing buiten Leeuwarden hanteren wij eenmalig 20 Euro afleverkosten (contant) voor een onbeperkt aantal apparaten. Alle gehuurde apparaten worden gratis aangesloten. Ook hoef je geen borg te betalen.

Ik ga verhuizen. Kan ik het gehuurde apparaat meenemen naar mijn nieuwe woning?

Ja, Geef dit wel tijdig aan via info@wasgoed.com , zodat wij een afspraak met je kunnen maken.

Wat is de minimale contractduur?

Als student zijnde ga je een contract aan voor een periode van minimaal 1 jaar. Daarna wordt het contract stilzwijgend verlengd met een opzegtermijn van één maand. Je kunt het contract ten allen tijde overdragen aan een andere bewoner en ook kun je, in overleg met Wasgoed.com, apparaten meeverhuizen naar een andere locatie.

Mijn rekeningnummer is gewijzigd hoe geef ik dit aan jullie door?

Dit kan met het volgende formulier.

Hoe kan ik mijn contract beëindigen?

Voor het  beëindigen van je contract vul je het formulier beëindigen huurcontract in.Na de minimale huurtermijn van 1 jaar kun je dagelijks opzeggen, waarbij een opzegtermijn van 1 maand geldt. Als je dus op de 28e van de huidige maand opzegt, eindigt het contract per de 28e van de volgende maand. Ook is er de mogelijkheid om na de minimale huurtermijn het apparaat over te kopen. Neem contact met ons op als je hier meer over wilt weten. 


Wasmachine:

Wasmachine gaat niet aan

Controleer of de stekker in het stopcontact zit en of de trekschakelaar in werking is en anders of de stop/aardlekschakelaar niet gesprongen is.
Om er zeker van te zijn dat er spanning op het stopcontact staat kun je een ander apparaat aansluiten en dit testen.

Wasmachine neemt geen water

Controleer of de watertoevoer (kraan) open staat. Het komt regelmatig voor dat de kraan wel open staat maar toch geen water doorlaat. Dan is het leertje in de kraan versleten. Om hier zeker van te zijn kun je de watertoevoerslang van de kraan losdraaien en een emmer onder de kraan plaatsen en controleren of er echt wel water uit de kraan komt.

Wasmachine centrifugeert niet (onbalans)

Een goede verdeling van het wasgoed in de trommel is zéér belangrijk. Lees daarom de onderstaande aanwijzingen.

 • Leg het wasgoed losjes in de trommel en verdeel het over het gehele oppervlak. Wanneer het wasgoed zich niet goed over de trommel kan verdelen zal de wasautomaat in onbalans raken en niet centrifugeren.
 • Als het balans controle- en correctiesysteem de onbalans vaststelt, zal het proberen het wasgoed opnieuw over de trommel te verdelen.
 • Indien het niet lukt de was redelijk te verdelen, zal de machine met een lager toerental dan was ingesteld of zelfs in het geheel niet centrifugeren. Dit laatste om schade aan het apparaat of de omgeving te voorkomen.
 • Onbalans kan ontstaan door onderbelading met bijv. één enkel stuk wasgoed, voeg in dat geval extra wasgoed toe. Onbalans kan ook ontstaan door ongelijkmatige belading bijv. een groot stuk wasgoed wat véél water opneemt.

De wasmachine pompt water niet weg

Dit duidt vaak op een verstopping van het filter. Controleer/reinig het filter.
Het filter zit aan de voorkant en aan de onderkant van de wasmachine, vaak achter een klepje of achter een plastic rand. Controleer eerst of er nog water in de trommel staat, zo ja laat de machine dan eerst afpompen. Wanneer de machine niet wil afpompen neem dan telefonisch contact op.
Let ook op dat wanneer je het filter verwijdert er altijd een beetje water uitkomt. Hou er dus even een bakje met een dweil of handdoek bij!
Indien er voorwerpen als munten of knopen in het filter worden aangetroffen, deze verwijderen, vervolgens het filter goed terugplaatsen

De wasmachine lekt

Controleer altijd eerst of het filter wel goed is terug geplaatst en goed is aangedraaid. Controleer ook de kraan en de aan- en afvoerslang van de wasmachine. Controleer of de afvoerslang niet uit de afvoerbuis geraakt is.

De wasmachine blijft niet op zijn plaats staan of maakt abnormale geluiden tijdens het centrifugeren.

Controleer of de wasmachine waterpas staat en of alle vier de pootjes wel contact maken met de vloer. Het kan ook komen doordat de wasmachine te zwaar beladen is door bijvoorbeeld een kledingstuk dat veel water opneemt. Verdeel dan de was opnieuw en verwijder eventueel het te veel aan wasgoed.

Welk wasmiddel moet ik gebruiken bij een wasmachine?

Gebruik nooit te veel wasmiddel. Apparaten van tegenwoordig nemen weinig water en daar moet het wasmiddelverbruik op aangepast worden. Een eetlepel waspoeder of een dopje vloeibaar wasmiddel is vaak al genoeg. Bij te veel gebruik van wasmiddel kan de was gaan stinken en zelfs donker paarse vlekken gaan vertonen.

Beladen van een wasmachine

Voor het wassen van het huishoudtextiel kun je als regel aanhouden: de trommel beladen zodat er nog een handbreedte past tussen de belading en bovenkant trommel.

Voor het wassen van kleding kun je als regel aanhouden: trommel maximaal driekwart beladen.

Voor het wassen van synthetische stoffen kun je als regel aanhouden: trommel halfvol beladen.

Voor het wassen van wol, die in de machine gewassen mag worden is twee of drie kledingstukken al een volle belading.

Als je met de juiste belading wast, dan is dit goed voor het milieu en voor je portemonnee!

Het te zwaar beladen van de machine kan schade aan de machine veroorzaken, de was wordt minder goed schoon en wasmiddelresten kunnen achterblijven op het textiel. Bij synthetische stoffen kan een te zware belading hardnekkige kreukels veroorzaken.

Reinigen van de wasmachine

Voor het optimaal schoonhouden van de wasmachine, moet je de wasmachine een aantal maal per jaar reinigen. Dit doe je met een liter natuurazijn, met de programmakeuze bonte was op een temperatuur van 90 graden.

Om te voorkomen dat de wasmachine niet stil komt te staan tijdens het wassen, kun je het beste af en toe de afvoerpomp reinigen. Zorg er voor dat deze goed schoon is en dat de propeller van de afvoerpomp goed soepel draait.


Wasdroger:

De wasdroger gaat niet aan.

Controleer:

 • of de stekker in het stopcontact zit en of de trekschakelaar in werking is gesteld.
 • of de stop in de meterkast niet gesprongen is
 • of de deur goed gesloten is
 • of het waterreservoir leeg is
 • of de condensor goed geplaatst is

De was in de droger wordt niet droog of de droger doet er heel lang over.

Controleer :

 • Of de filters goed schoon zijn, het filter in de deur moet na iedere droogbeurt geleegd worden
 • of het waterreservoir leeg is
 • of de condensor schoon is
 • of de condensor goed geplaatst is
Het kan ook zijn dat de was te nat in de wasdroger is gestopt doordat de wasmachine de was niet goed heeft gecentrifugeerd.

De wasdroger maakt rare geluiden

Controleer of er geen losse voorwerpen in de trommel zitten die er niet thuis horen.


Vaatwasser:

De vaatwasser gaat niet aan

Controleer:

 • of de stekker in het stopcontact zit en of de trekschakelaar in werking is gesteld.
 • of de stop in de meterkast niet gesprongen is
 • of de deur goed gesloten is
 • of de kraan open staat


Handleidingen:

Waar kan handleidingen van jullie producten vinden.

De handleidingen staan op de productpagina's.